Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Θέμα: Γιατροί ή Συνταγογράφοι;

Τελευταία με τις νομοθετικές αλλαγές στην Υγεία και μέσα από τις χιλιάδες συζητήσεις στις τηλεοράσεις και στις παρέες για την εργασία των γιατρών στο Ι.Κ.Α, στα Νοσοκομεία, στα ιδιωτικά ιατρεία, συνειδητοποίησα, ότι κυρίως οι γιατροί που εργάζονται στο Ι.Κ.Α. είναι μάλλον συνταγογράφοι παρά ασκούν  ιατρική.
Διαπίστωσα ότι το 70% του χρόνου των γιατρών του Ι.Κ.Α., αναλίσκεται γράφοντας και ξαναγράφοντας κάθε μήνα τις ίδιες συνταγές. Κυρίως σε ηλικιωμένους ασφαλισμένους, που κάθε μήνα τρομάζουν να βρουν να κλείσουν ραντεβού μέσα από το τηλέφωνο 184.
Έτσι και οι ηλικιωμένοι καταταλαιπωρούνται περιμένοντας άσκοπα, και τα ραντεβού των γιατρών μέσα από το 184 σπαταλούνται και δεν προλαβαίνουν να δουν πράγματι πάσχοντες, νέους και γέρους. Δεν προλαβαίνουν δηλαδή να ασκήσουν την ιατρική επιστήμη, την πραγματική δουλειά τους, το λειτούργημα τους.

Οι γιατροί καταντούν απλά συνταγογράφοι, αντιγραφείς της προηγούμενης σελίδας του βιβλιαρίου του ηλικιωμένου ασφαλισμένου.
Προτείνουμε για να απελευθερωθεί το 70% του χρόνου των γιατρών, οι επαναλαμβανόμενες συνταγές να μπαίνουν στην βάση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ο γέρος ή η γριά να πηγαίνουν κάθε μήνα στο φαρμακείο, όπου μόνο με τον ΑΜΚΑ τους, θα παίρνουν τα φάρμακά τους, που θα εμφανίζονται στο κομπιούτερ του φαρμακοποιού από την βάση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Ο Γιατρός θα βλέπει  τους χρόνια αυτούς πάσχοντες, όποτε αυτός νομίζει ότι είναι αναγκαίο πχ. κάθε εξάμηνο ή όποτε ο ηλικιωμένος έχει κάτι ιδιαίτερο που πρέπει να το ελέγξει ο γιατρός.
Έτσι και το 184 θα αποσυμφορηθεί και τα ιατρεία θα αποσυμφορηθούν, αλλά και οι γιατροί θα λειτουργήσουν σαν πράγματι επιστήμονες, που εξετάζουν τους ασθενείς τους και θα πάψουν να κάνουν τη δουλειά μιας συνταγογράφου – αντιγραφέα. 
Πιστεύοντας ότι η πρότασή μας θα γίνει σύντομα πράξη ευχαριστούμε.









           


























Όσοι συμφωνούν με τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης μπορούν να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας, στο κινητό τηλέφωνο 6955696467, στο e-mail: okd2010@hotmail.com ή στο facebook: Ομάδες Κοινωνικής Δράσης (Omades Kinonikis Drasis).
Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Περιμένουμε τις ιδέες και τις απόψεις σας. Ευχαριστούμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου