Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Θέμα: ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΑΖΙ


Τελευταία ακούμε όλο και πιο πυκνά από υπουργούς, ότι είναι μοιραίο επακόλουθο των εισπρακτικών μέτρων να μπούμε σε μια οικονομική ύφεση, με μεγάλη ανεργία, μείωση του ΑΕΠ κλπ..
                Όσα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, μείωση μεγάλων συντάξεων, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ήταν κατά την άποψή μας απολύτων αναγκαία και ήταν και λίγα. Σύντομα εκτιμούμε ότι θα κληθεί η Κυβέρνηση από τη τρόικα να πάρει κι άλλα μέτρα με παραπέρα μειώσεις μισθών, μειώσεις δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις συντάξεων κλπ..

                Όμως και ο ποιο απλός άνθρωπος γνωρίζει, ότι όταν έρθει η ώρα να ξεπληρώσει τα χρέη, που συσσώρευσε η προηγούμενη σπάταλη ζωή του, πέρα από το να θυσιάσει μέρος των σημερινών του εισοδημάτων, πέραν του να πουλήσει μέρος από την περιουσία του και τα χρυσαφικά του, είναι να στρωθεί όλη η οικογένεια στη δουλειά. Πρέπει δηλαδή το χάσιμο που θα προκύψει από τα εισπρακτικά μέτρα να αντικατασταθεί από την αύξηση της δουλειάς όλων μας.
                Έτσι τα μέτρα που πρέπει συνολικά να ληφθούν άμεσα, μπορεί να συνοψισθούν επιγραμματικά στα παρακάτω:
                1.Για λόγους δημοσιονομικούς, μείωσης δηλαδή των δαπανών του Δημοσίου και για λόγους επιτέλους δικαιοσύνης μεταξύ όλων των εργαζομένων, ενιαία σύμβαση αμοιβών στον ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα. Μείωση του δημοσίου τομέα κατά το 1/3 τουλάχιστον. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός καθορίζει την αμοιβή τόσο της εργασίας, όσο και των λοιπών συντελεστών της οικονομίας. Έτσι οφείλουμε σαν Ελληνική Οικονομία να γίνουμε άμεσα ανταγωνιστικοί, για να επιβιώσουμε. Δυστυχώς στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί, ούτε ελεήμονες που θα τρέξουν για να μας βοηθήσουν, αν δεν έχουν να κερδίσουν κι αυτοί.
                Αυτό σημαίνει πέραν της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, α)Συντελεστές φορολογίας εισοδήματος τέτοιους, που να προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις, ντόπιες και ξένες. Συντελεστές φορολογίας του 40%, όταν γύρω μας έχουμε συντελεστές 10% και 15%, όχι μόνο δεν προσελκύουν, αλλά διώχνουν και όσους έχουν επενδύσει στην Ελλάδα. β)Αγκάλιασμα της επιχειρηματικότητας, με δημιουργία ιδιαίτερα φιλικού περιβάλλοντος και όχι εχθρική στάση όλης της δημόσιας Διοίκησης, απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο. Πρέπει να αντιληφθούμε, ότι χωρίς ιδιωτικές υγιείς-σωστές επιχειρήσεις, δεν υπάρχει ανάπτυξη και εθνική οικονομία. γ)Επιδότηση και προώθηση μόνο των καινοτόμων δράσεων, νέες τεχνολογίες, δικτυώσεις, παγκόσμιο εμπόριο, υπηρεσίες τουρισμού και πολιτισμού, ανάπτυξη του real estate, πράσινες δράσεις κλπ., είναι ενδεικτικά μόνο κάποιοι τομείς. Φυσικά εδώ δε φιλοδοξούμε, να καλύψουμε όλο το φάσμα της Κυβερνητικής πολιτικής στον οικονομικό τομέα. Συμπερασματικά λοιπόν:
Α) Ανταγωνιστικότητα με ανάλογους συντελεστές παραγωγής.
Β) Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με ανάλογες πολιτικές.
Γ) Προώθηση καινοτόμων δράσεων, σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας.
Δ) Φορολογική πολιτική τέτοια που να προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς, βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να μηδενίσουμε την ανεργία.
Ε)Τελικά όχι στην ανεργία, όχι στην επιδότηση της ανεργίας, επιδότηση της εργασίας, επιχειρηματικότητα, καινοτόμες δράσεις και ανάπτυξη κόντρα στο φάσμα της ύφεσης και της απαισιοδοξίας.
                Την κρίση δημιούργησαν ο υπερδανεισμός, η υποαπασχόληση στον τεράστιο και αδηφάγο δημόσιο τομέα, η στρεβλή ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα, με υπερεπαγγελματισμό και υποαπασχόληση επίσης σε ορισμένους τομείς της οικονομίας και σχεδόν μηδενική καινοτόμα δράση.
                Από την κρίση θα βγούμε με πολλή δουλειά, με μικρότερο κράτος, με ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με καινοτόμες δράσεις, με ανταγωνιστική τελικά Εθνική Οικονομία, με νέους που δεν ονειρεύονται μόνο μια θέση στο Δημόσιο και φυσικά με αισιοδοξία, ότι έχουμε τις δυνάμεις σαν λαός, αρκεί να διώξουμε την νοοτροπία της λούφας και παραλλαγής που χρόνια τώρα κατάντησε το εθνικό μας σπορ.




           
Όσοι συμφωνούν με τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης μπορούν να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας, στο κινητό τηλέφωνο 6955696467, στο e-mail: okd2010@hotmail.com ή στο facebook: Ομάδες Κοινωνικής Δράσης (Omades Kinonikis Drasis).
Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Περιμένουμε τις ιδέες και τις απόψεις σας. Ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου